Cum sa-ti alegi jobul potrivit pentru tine

În ziua de astăzi, tot mai mulți tineri se confruntă cu dificultatea alegerii unei profesii adecvate pentru ei. Această ”problemă” apare fie pentru că nu știu care este meseria cea mai potrivită lor, fie că au studiat pentru o profesie, dar aceasta nu mai este solicitată pe piața muncii, fie că au ales o profesie la îndemnul altcuiva, fără ca aceasta să li se potrivească.
Poate că ești la începutul carierei sau poate că deja ești la câțiva ani distanță pe un traseu profesional pe care ai intrat mai mult sau mai puțin accidental. Cert este că dacă ai început să te întrebi oare ce job ți se potrivește, oriunde ai fi din punctul de vedere al carierei, acum e momentul să afli și să alegi profesia care ți se potrivește cu adevărat.

1. Amintește-ți ce voiai să devii când erai mic
Primul pas este probabil cel mai simplu dintre toate și chiar dacă pare copilăros, să știi că e un exercițiu de imaginație extrem de util, în special atunci când nu știi ce ți-ai dori să faci mai departe. Acum nu trebuie neapărat să găsești ceva plauzibil în lista asta, însă ea te poate ajuta să-ți amintește ce-ți place să faci și să redescoperi domenii și industrii la care poate nu te-ai mai gândit de mult.

2. Fă-ți o listă cu lucrurile la care te pricepi
Senzația că de fapt nu știi nimic la început de carieră e comună pentru foarte multe persoane, indiferent dacă au pregătire sau nu. E normal să fii reticent în privința abilităților tale atunci când ești novice, dar asta nu înseamnă că nu te pricepi la anumite lucruri. Cel mai bine îți treci toate abilitățile și calitățile într-o agendă sau pe telefon.

3. Întreabă-ți prietenii ce părere au
Sigur vei obține cele mai amuzante răspunsuri și sugestii în acest fel, dar uneori din glume răsar și adevăruri, ca să nu mai spun de posibilele recomandări de joburi și companii.

Alegerea unei profesii trebuie să țină cont și de alte criterii cumulate pentru a avea un rezultat profesional cu satisfacție pe termen lung:
1. activitatea desfășurată să fie propria alegere;
2. profesia aleasă să pună în evidență aptitudinile și abilitățile fiecărui individ în parte;
3. să existe dorința ca profesia respectivă să ia forma unui proiect de lungă durată;
4. activitatea desfășurată să aducă sentimentul de satisfacție și de împlinire;
5. condițiile de lucru să fie cele dorite;
6. câștigul financiar să corespundă așteptărilor;
7. să fie o activitate cu cerere pe piața muncii și peste 10 ani;
8. să existe posibilitatea de a performa în domeniul respectiv;
9. să existe un echilibru între profesie și viață.

autor: Mariana Gorea