Cum sa te imbraci la un interviu de angajare

De-a lungul timpului am avut ocazia sa fac cateva zeci de interviuri in calitate de angajator si trebuie sa recunosc ca intodeauna prima impresie a contat destul de mult. Si, pentru ca prima impresie vizuala are legatura cu aspectul pe care intervievatul il are, evident ca acest dress – code al unui interviu a inceput sa joace un rol din ce in ce mai important, in zilele noastre.  Evident, conteaza si natura job-ului pentru care aplicati, dar in articolul de fata vorbim despre un loc de munca profesionist.


Si cand vorbesc despre modul in care un intervievat alege sa se imbrace la un interviu, evident nu vobesc nici de marca/brand-ul hainelor si nici de extravaganta lor, ci pur si simplu de un cod de etica departe de a fi opulent, dar care sa iti inspire incredere in omul din fata ta. Sigur, poate la prima vedere pare cam superficial, cum adica o imbracaminte, ca vorba aia haina nu face pe om J, ar putea sa iti inspire incredere, dar uite ca chiar daca haine nu il face pe om, spune multe despre omul respectiv.

In primul rand, o persoana care vin imbracata neglijent sau prea casual, sau mai rau sportiv la un interviu, parca vrea sa iti transmita cumva: Stii, domnule, eu as vrea sa lucrez pentru tine, dar stai sa vezi ca nu am avut timp sa ma imbrac potrivit! Hmm, sicer parca nu merge. Parca as vrea ca din aspecul persoanei din fata mea sa vad ca si-a dat putin interesul de a se pregati pentru interviu, iar primul lucru pe care il observ este alegerea hainelor.

Si fara sa ma repet, nimeni nu se uita neaparat la brand, cu siguranta preferi o camasa simpla, in locul unui tricou aruncat pe tine, un pantalon diferit de blug, sau daca totusi sunt o pereche de blugi cel putin sa fie negri si in niciun caz tot taiati de parca am iesit vara la teresa cu prietenii.
Dar, hai sa nu mai lugim vorba, cred ca am reusit un pic cel putin sa ma fac inteleasa si sa va dau cate ponturi despre cum sa va imbracati la un interviu.

1       Daca esti femeie cu siguranta nu vei da niciodata gres cu o camasa simpla alba, o fusta clasica, iar daca nu preferi fusta, un pantalon clasic si o pereche de pantofi. Te poti accesoriza discret fie cu o esarfa la gat sau cu un colier simplu si o geanta (de preferat neagra)  office (nu plic, decat daca ai interviu seara la o teresa, ceea ce face sa nu mai fie un interviu profesional J).  Daca vremea este deja urata, poti adauga un sacou sau un palton in ton. Ca si culori, iti recomand camasa sa fie deschisa la culoare (alba, roz pal sau un albasatru deschis), iar fusta/ pantalon poate fi negru, gri sau albastru inchis. Oricum, nimic strident. Paietele le lasam pentru alte ocazii.  Daca iti place sa te machiezi, nu e cazul sa arati ca si cum ai fi gata de o petrecere de seara, fa-o discret si vei avea de castigat! Evident si la machiaj foloseste nuante cat mai naturale, de zi.

2       Daca esti barbat, atunci nu ai nici o scuza sa nu ai o camasa (aproape obligatoriu alba, scuze, dar e cea mai potrivita) si daca nu e necesar costumul, cel putin o pereche de pantaloni (chiar daca sunt denim) care sa se potriveasca la un sacou. Daca job-ul presupune prin natura lui sa fii mereu aranjat, atunci si la interviu trebuie sa dai dovada ca poti sa fii! Deci, in acest caz costum si cravata, neaparat. :)  Si sa nu uit, indiferent cum ajungeti la interviu, pe jos sau pe sus, va rog pantofii sa nu fie plini de praf. Parca praful de pe pantofi nu se potriveste cu niciun costum.  

Nu imi ramane, decat sa va urez cat mai multe interviuri si nu uitati ca niciodata nu avem sansa de a lasa a doua oara o prima impresie! Nu am zis-o eu, a fost altcineva mai destept decat mine :).


Mult succes!

autor : Adela Polverea